29 Aralık 2014 Pazartesi

Üç renkli börek & üç renkli sebzeli börek




İlk defa görümcem de tadına baktığımda çok beğenmiştim bu nefis böreği. Daha sonra başka bir akrabamızda da karşıma çıkıp çocuklar da beğenince bloga eklemek için daha fazla beklemeye gerek olmadığını düşündüm::))) Üç tane yufkayla yapılmasına rağmen oldukça bereketli ve yumuşacık bir börek. İsmini içerisinde kullanılan üç farklı sebzeden alıyor. Bence sizlerde daha fazla beklemeyip deneyin...





Malzemeler:
  • 3 yufka

Sosu için;
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım su bardağı su

Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı pekmezi karıştırın.

Üç renkli iç malzemesi;
Ispanaklı iç harcı için;1 adet kuru soğanı doğrayıp çok az sıvıyağda kavurun. Üzerine yarım kilo kadar temizleyip yıkadığınız ve doğradığınız ıspanağı ilave edin. Tuz ilavesi ile karıştırarak kavurun.

Patatesli iç harcı için; 2 adet büyük boy patatesi haşlayıp soyun ve rendeleyin. Tuz ve baharat ilave edip karıştırın.

Havuçlu iç harcı için; 3–4 adet büyük boy havucu rendeleyip çok az sıvıyağda tuz ilave ederek soteleyin.





Hazırlanması:
  • Öncelikle sıvıyağ, su ve sütü bir kabın içerisine alıp çok az tuz ilave ederek karıştırın ve sosunu hazırlayın.
  •  Daha sonra birinci yufkayı tezgâhın üzerine (ya da büyükçe bir tepsiye ) yayın. Yufkaların üzerine sosun bir kısmını gezdirip fırça yardımıyla sürün. Soğuyan ıspanaklı iç harcı sos gezdirilmiş yufkaların üzerine serpin. 
  • İkinci yufkayı ilk yufkanın üzerine serin. Tekrar yufkanın her yerine sos gezdirip fırça yardımıyla sürün ve bu defada patatesli iç harcı yufkanın üzerine yayın.
  • Üçüncü ve son yufkayı en üste diğer yufkaların üzerine serin ve sosun kalanını gezdirin. Havuçlu iç harcı yufkanın her yerine yayın. 
  • Üst üste serilmiş yufkaların iki tarafını dört parmak kadar fotoğraftaki gibi içe doğru katlayın.
  • Yufkaların üçünü de birlikte rulo yaparak sarın. 
  • Tepsiye sığmayacağı için ortadan ikiye kesin ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yerleştirin. 
  • Üzerine yumurta sarısı sürün.(ben bu aşamada daha güzel kızarması için yumurta sarısının içerisine çok az pekmez ilave ediyorum, siz kullanmayabilirsiniz).
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.

Not: böreğiniz pişince üzerine temiz bir havlu kapatıp 10–15 dakika bu şekilde bekletirseniz böreğiniz daha yumuşak olur.







1 yorum:

  1. İşte bu böreği yapmama sebebim çok yumuşak olması:)) Çünkü annem yumuşak börek sevmiyor hihi:))

    Ama görüntüsüne bayılıyorum rengarenk. Ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats