31 Mayıs 2014 Cumartesi

Taze naneli &dereotlu kısır





Çay sofralarımızın baş tacı olan bu lezzetin yerini son zamanlarda farklı salatalar alsa da küçük büyük herkesin çok sevdiği yeri doldurulamayan lezzetlerden bir tanesi kısır. Taze nane ve dereotunu kısıra çok yakıştırıyorum. Bol yeşillikli ve besleyici harika bir salata oluyor. Mevsiminde salatalık ve domates ilavesi de yapabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı siyah(kahverengi) ince bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet limon suyu
  • Taze nane
  • Taze dereotu
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • Sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Soğanları yemeklik doğrayıp tencereye alın ve sıvıyağda kavurun.
  • İyice kavrulan soğanların içerisine domates ve biber salçasını ilave edip kavurun.
  •  İnce bulguru ilave edip sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. 
  • Tencerenin kapağını kapatıp bulgur yumuşayıncaya kadar bekletin. Yumuşayan ve soğuyan bulgurun içerisine doğranmış dereotu, nane, maydanoz ve çok az taze soğanı ve isteğinize göre baharatları ekleyip karıştırın.




29 Mayıs 2014 Perşembe

Sodalı Limonlu Kek




Öncelikle Soma’da ki maden kazasında hayatını kaybedenlerimize Rabbimden rahmet ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaşanan acı çok büyük, bunun yanında kelimeler yetersiz kalıyor. Ne söylesek acıları azaltamayız bunun farkındayım. En büyük ilacımız dua…


                        



İçerisindeki sodanın etkisiyle çocukların çok sevdiği, oldukça yumuşak ve lezzetli bir kek oldu.

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı soda (200 ml’lik 1 adet şişe)
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı Hatap un

Hazırlanması:

  • Yumurtaları beyazını bir kaba alıp üzerine şekerin yarısını ekleyin ve mikser yardımıyla iyice çırpın. 
  • Ayrı bir kabın içerisine yumurta sarılarını alıp üzerine şekerin kalan yarısını ekleyin ve mikser yardımıyla iyice çırpın. 
  • Çırpılmış yumurta sarılarının içerisine sıvıyağ, yoğurt, limon kabuğu rendesi, limon suyunu ve ayrı bir kabın içerisinde çırptığınız yumurta beyazlarını ilave edip yavaşça çırparak karışmasını sağlayın.
  •  Sodayı yavaşça ekleyip karıştırın (bu aşamada soda eklenince taşma olabilir,  azar azar ekleyebilirsiniz).
  • Kabartma tozu ve unu da ilave edip karıştırın. 
  • Yağlanmış kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 170–180 derece fırında batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.










12 Mayıs 2014 Pazartesi

Magma kek







Kreması ile pişen kekleri çok seviyorum. Pandispanyasının kabarma derdi olmayan ara katlara krema sürmekle uğraşmayacağınız bir nevi pasta da diyebiliriz aslında. Malzeme listesinin uzunluğundan oyalayıcı gibi görünse de oldukça kolay bir tarif. Kremaya ilave edilen peynir ayrı bir lezzet veriyor. Ben labne peyniri yerine kendi yaptığım tuzsuz lor peyniri kullandım. Kısacası lezzeti ile bizden tam not alan denenesi tariflerden bir tanesi…

 Daha önce muhallebisiyle pişen kakaolu bir kek tarifi vermiştim. Onun tarifine ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Tarif için teşekkürler Lezzetzade…





Malzemeler:

Kek için;
  • 3 yumurta 
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı seker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu



Kreması için;
  •  5 su bardağı süt
  • 200 gr labne peynir(1 kâse tuzsuz lor peyniri kullandım)
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta ( mısır nişastası kullandım)
  • 4 yemek kaşığı un

Tencerenin içerisine süt, seker, un ve nişastayı alıp nişasta iyice eriyene kadar karıştırın. Daha sonra ocağın üzerine alıp orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Pişen muhallebiyi ocaktan alıp içerisine labne peynirini ilave edin. Çırpma teli ile iyice özleşene kadar karıştırın. Ara sıra karıştırarak soğutun.


Meyveli sos için;
  • 1 su bardağı ahududu
  • 1/2 su bardağı seker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı su ( daha koyu kıvam isterseniz suyu yarım ölçü kullanabilirsiniz)


Şeker, su, nişasta ve ahududuyu bir tencereye alıp çırpma teli ile nişasta açılana kadar iyice karıştırın. Daha sonra tencereyi ocağın üzerine alıp arasıra karıştırarak kısık ateşte pişirin Koyulaşıp pişen sosu ocaktan alın ve soğutun. Daha sonra buzdolabına koyun.


Hazırlanması:
  • Öncelikle kremayı hazırlayıp ara sıra karıştırarak soğutun.
  • Krema soğumaya başlayınca  kek hamurunu hazırlayın. 
  • Yumurtaları ve sekeri iyice çırpın. 
  • Süt, yağ, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı ilave edip çırpın.
  •  Un ve kabartma tozunu da ekleyip çok az çırpın ve yağlanmış kelepçeli kalıba boşaltın (ben kalıbın tabanını yağlı kâğıt ile kapladım.)
  • Kek hamurunu kalıba boşalttıktan sonra, soğuyan kremayı bir kepçe ya da kaşık yardımıyla yavaşça kekin tam ortasına gelecek şekilde dökün. 
  • Kek hamurunun en kenarlarına krema gelmemeli. 
  • Bütün krema bu şekilde sonuna kadar kekin üzerine dökün. 
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kekin üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Fırından çıkarıp soğutun ve daha sonra buzdolabına alın. 
  • Servis esnasında sosunu dökerek soğuk ikram edin.


  


10 Mayıs 2014 Cumartesi

Evde Beze Yapımı



 




Kızlarımın çok sevdiği bir lezzet olunca evde sıkça yapıyorum. Limonlu ve kakaolusunu da denedim ve ikisinde de başarılı bir sonuca ulaştım. Benden hatırlatması; pişmesi uzun sürüyor olmasına rağmen bitmesi çok kısa sürüyor.






Malzemeler:
  • 3 yumurta beyazı
  • 1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
  • Çok az tuz
  • 3–4 damla limon suyu

 Hazırlanması:
  •  Yumurta beyazlarını bir tencereye alıp üzerine bir tutam tuz, limon suyu ve şekeri ilave edin. 
  • Tencereyi ocağa yerleştirin ve ateşi en kısığa açın. 
  • Yumurta beyazlarını mikserle sürekli çırpmaya başlayın. 
  • Yaklaşık 10–12 dakika sürekli çırparak yumurta beyazlarının sertleşmesini sağlayın.
  • Çırpma esnasında ocak en kısık derecede açık olmalı. 
  • Sertleşen yumurta beyazlarını hemen krema torbasına ya da buzdolabı poşetine alıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine şekilli olarak sıkın. 
  • 100 dereceye ayarlanmış fırında 1 saat pişirin. 
  • Sürenin sonunda fırını kapatıp bezeleri fırının içerisinde soğumaya bırakarak iyice sertleşmesini sağlayın.



Notlar: bezelerin büyüklüğüne göre süre kısalıp uzayabilir. Küçük şekil verilmiş bezeler 50 dakikada pişebiliyor. Yumurta beyazlarının çırpılması esnasında ocak en kısık derecede açık olmalı. Mikserinizi çok kısa süreli dinlendirin ki bozulmalar olmasın.




6 Mayıs 2014 Salı

Kahvaltı sofraları





Facebook ve instagram’ı aktif kullanmaya başladığımdan beri burada sofra fotoğrafları paylaşmayı ihmal ediyorum. Blogda sesim çıkmadığı, tarif paylaşmadığım zamanlar facebook fan sayfamızdan anlık paylaşımlar yapıyorum. Sayfamızı beğenip takip etmek ve arkadaşlarınıza tavsiye etmek isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.    

Bugün toplu bir paylaşım yapıp arayı kapatmaya çalışayım inşallah, ardından da yeni tarifler gelsin…

İlk soframız geçen hafta uzaklardan misafirim olan annem ve babam için hazırladığım kahvaltı sofrası. Her ne kadar annem “bu kadar uğraşıp yorulma “ dese de ben zevkle hazırladım.






Poğaça hamurundan hazırladığım mantarlı ve peynirli pizzalar evin pizza sever minikleri için…





Rabbim her daim sevdiklerimizle huzurlu sofralar etrafında toplanmayı nasip etsin inşallah…





Tava böreği oldukça pratik ve lezzetli bir el açması börek, en kısa zamanda tarifini buraya da yazmalıyım…




Son fotoğraf ise okuldan gelen kızım için hazırladığım öğlen kahvaltısından…





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats