12 Nisan 2015 Pazar

Hamuru patatesli poğaça





Yıllar önce bir arkadaşımda tadına bakıp çok beğendiğim poğaçaların tarifini sorduğumda arkadaşım hamuruna patates ilave ettiğini söylemişti. Daha sonraları defalarca denedim ama bir türlü bloğa tarifini eklemek nasip olmadı. Bir kaç yıl önce şurada ve şurada kahvaltı sofralarımı anlatırken bahsetmişim ama tarifi sonra vereceğim demişim. Gecikmeli yıllar sonra gelen tarifiniz, kendi poğaça hamurunuza patates rendesi ya da püresi ilave ederek hazırlayabilirsiniz. Üzeri için kesinlikle susam serpmenizi tavsiye ederim çok yakışıyor.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 orta boy haşlanmış patates
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un


Hazırlanması:
  • Derin bir karıştırma kabının içerisine ılık süt, su, toz şeker ve yaş mayayı alıp maya eriyene kadar karıştırın.
  •  Sıvıyağ, iyice ezilmiş patates püresi (yarım su bardağı kadar)ve tuzu ilave edip karıştırın.
  • Aldığı kadar un ilavesi ile çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  •  Hamur iki katı kabarana kadar ılık bir ortamda ağzı kapalı olarak bekletin.
  •  Mayalanan hamurunuzu tekrar bir iki defa yoğurun.
  •  Elinizle hamurdan parçalar koparıp yuvarlak şekil verin ve yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
  • 15 dakika kadar tepside mayalanması için bekletin. 
  • Yumurta sarısı sürüp, susam serpin ve 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.



9 Nisan 2015 Perşembe

Tavuklu nohut köftesi




Tavuk köftesi ve nohut ayrı ayrı çok sevdiğim lezzetler, ikisini aynı tarif içerisinde birleştirince ortaya çocukların çok sevdiği nefis bir tavuklu nohut köftesi çıktı. Ben genellikle köftelerin içerisine çok az kabartma tozu ya da karbonat ilave ediyorum. Bu şekilde köfteler daha lezzetli ve yumuşak oluyor.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı tavuk kıyması
  • 2 adet orta boy kuru soğan 
  • 1diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • Tuz
  • Kimyon, karabiber, kırmızıbiber






Hazırlanması:
  • Soğanları robotunuzun içerisine alıp çekin.
  •  İçerisine haşlanmış nohutları ilave edip iyice ezilene kadar çekmeye devam edin.
  •  Rendelenmiş sarımsağı ve tavuk kıymasını da ilave edip birbirine karışana kadar robottan geçirin.
  •  İyice ezilip birbirine karışan malzemeleri derin bir karıştırma kabına alıp tuz, kabartma tozu ve baharatları ilave edip yoğurun.
  •  Vaktiniz varsa en az yarım saat buzdolabında bekletin.
  •  Cevizden büyük parçalar koparıp elinizle köfte şekli verin.  
  • Çok az sıvıyağ ilave ettiğiniz teflon tavada köfteleri arkalı önlü pişirin.


Not; kıvamı çok sert olursa çok az su ilave edebilir, kıvamı çok yumuşak olursa çok az galeta unu ya da ekmek kırıntısı ilave edebilirsiniz. Baharat miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats