19 Haziran 2015 Cuma

Ev Yapımı Ramazan Pidesi

 
 
 
 
Bu sene iftar soframız için elimden geldiğince pidemizi kendim yapmaya karar verdim. İlk iftar için yaptığım pideler çok sevilince belki sizlere de fikir olur düşüncesiyle bloğa da yazmak istedim. Aşağıda verdiğim ölçülerle 4 adet orta boy pidemiz oldu. Siz taze taze yapmak isterseniz ölçüleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
 
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2,5 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı bal
1 paket instant maya (10 gr)
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar Hatap un
 
Üzeri için; 2 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı su
 
Hazırlanması:
  •  Derin bir karıştırma kabının içerisine ılık su, süt, bal (bal yerine toz şeker kullanabilirsiniz) ve mayayı alıp karıştırın.
  • Sıvıyağı ekleyip tekrar karıştırın.
  • Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  • Hamuru ağzı kapalı olarak ılık bir yerde 30-45 dakika bekletin.
  • Mayalan hamuru bir iki defa tekrar yoğurup 4 eşit bezeye ayırın.
  • Birinci bezeyi güzelce yuvarlayıp yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine alın ve elinizle hafifçe bastırarak tatlı tabağı büyüklüğünde açın (bu aşamada bezeleri biraz daha büyültebilirsiniz, benim pidelerim piştikten sonra ortaları biraz fazla kabardı).
  • Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bezle örtüp yaklaşık 1-2 saat ılık bir ortamda (ben soğuk fırının içerisinde beklettim)  bekletin.
  • Mayalanıp kabaran bezelere elinizi yumurtalı su karışımına batırarak fotoğraftaki gibi pide şekli verin.
  • Kalan yumurtalı harcı yumurta fırçası yardımıyla hafifçe pidelerin üzerine sürün.
  • Susam serpip 10-15 dakika tepside mayalanması için bekletip 180-200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Pişen pidelerin üzerine temiz bir bez örtüp bekleterek yumuşamalarını sağlayın.
 
 

7 Haziran 2015 Pazar

Kermes pastaları

 

Geçen hafta ortasında katıldığım kermesteki lezzetleri ve öğrencilerin görsel sanatlar dersinde hazırladıkları el işlerini sizler için fotoğraflamaya çalıştım. Velilerin hazırladığı birbirinden nefis pastalar, börekler, tatlılar, kekler ve tadına doyulmaz yanıçlar…

Bloğun yakından takipçileri kermesler için bir şeyler hazırlamayı çok sevdiğimi biliyorlar. Elimden geldiğince de fotoğraflarını paylaşıyorum ki bu tür hazırlıklarda fikir olsun sonraki yıllar için. Hele de söz konusu öğrenciler olunca tüm yorgunluklara değiyor…
Benim kermes için hazırladığım lezzetler;
  • İmam sarığı pastası
  • Çikolatalı ve çilekli yaş pasta
  • Süt dilimi pastası
  • İrmikli toplar

 
 
Bunlarda 5-8.sınıf öğrencilerinin yıl boyunca görsel sanatlar dersi için yaptıkları birbirinden güzel el işleri.
 


Emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize  teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. İnanıyorum ki bu yaşta bunları hazırlayanlar ileride daha nice güzellikleri ortaya çıkaracaklardır, yolunuz açık olsun minik yürekler…




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats